Шаблоны для Blogger.com

мой взгляд

Мой взгляд на природу. Я так думаю. Мне это интересно.

(можу посперечатися)



Не так давно в журнале "Дім. Сад. Город" прочитала статью про выращивание мускусных уток. Свои возражения изложила в ответной статье "Мускусні качки у господарстві", которую предлагаю вашему вниманию. (Статья опубликована в №11 за ноябрь 2012г.)




Ми з чоловіком більше 12 років передплачуємо та із захопленням читаємо журнал "Дім. Сад. Город". Цікавлять усі розділи на будь-яку тематику.
У дев’ятому номері за вересень 2012 року уважно прочитала статтю Олексія Лашка про вирощування мускусних качок на присадибних ділянках. Я теж вирощую шипунів. Спостереження за їхнім життям підказує мені рішення у проблемах їхнього утримання.
Як і Олексій, я – прихильниця вирощування цих каченят під качкою-квочкою. Однак із деякими його рекомендаціями погодитися не можу.

Зокрема, у своїй статті Олексій вказує на те, що коли під квочкою виведеться декілька каченят, вона починає підводитися, а решта яєць охолоджується, і каченята у них гинуть. Тому радить вилуплених каченят, що обсохли, забирати у квочки, тоді качка щільніше сідає на яйця, і решта малят вилупляться нормально.

Навпаки. У цьому році я спостерігала появу каченят на світ, фотографувала процес. Дванадцять каченят вилуплювалися один за одним протягом доби. Трохи обсохнувши під качкою, вони переміщувалися з допомогою качки до передньої частини її тулуба. У цій частині тиск тулуба качки мінімальний.
Періодично качка вставала з гнізда, викидала з нього шкаралупу яєць, обережно переміщувала каченят і знову сідала на яйця, що залишилися. Жодне каченя не було розчавлене. Каченята отримали необхідне тепло і уникли стресу від втручання людини у їхнє життя.
Селезень, у свою чергу, цілу добу сидів поруч із гніздом «на варті».

Далі Олексій зазначає, що каченят разом із квочкою випускають у добру погоду на третій день, а до водойми їх випускають лише з 20-25-денного віку, якщо це зробити раніше, то вони намокнуть і переохолодяться.

Мої спостереження та досвід вирощування мускусних качок доводять протилежне.
Неодноразово спостерігала як качка-квочка виводить свій виводок каченят із гнізда: вона, насправді, чекає 1-2 доби допоки всі каченята обсохнуть, встануть на лапки, стануть рухливими, і тільки потім виводить їх із гнізда.
Цікавий сам процес. Качка виходить із гнізда, відходить на деяку відстань і починає видавати досить голосні звуки (хоча вони й шипуни), закликаючи каченят іти до неї. Закличні звуки квочка видає до тих пір, допоки усі або декілька каченят залишать гніздо. Потім повертається з ними у гніздо і, разом відпочивши, повторює ті ж самі дії. Коли всі каченята вийдуть на її поклик, процес навчання виходу із гнізда закінчується.

Цього року качка насиджувала яйця у найспекотніший місяць літа – липень. Каченят вивела із гнізда на третій день після вилуплення. Першими діями каченят і качки-матусі стали водні процедури – купання, а не вживання корму.
Водоймище я роблю із старого дека, висота бортиків якого сягає 3-4 см. Купаючись, каченята можуть намочити тільки животики. Коли їм виповнюється тиждень, ставлю ємність поглибше, близько 7-8 см. А коли пройде дощ, каченята підкорюють калюжі вже різної глибини.
І незважаючи на те, що куприкова залоза не виробляє жир для змащування пір'я, та й саме пір'я ще відсутнє, каченята не гинуть намокнувши.

Знаю, що здоров'я каченят, особливо якщо виводок отриманий ближче до осені, напряму залежить від кормів.
Найбільш вдалим рішенням вважаю годувати каченят з першого дня, коли качка вивела їх із гнізда стартовим комбікормом (до цього моменту вони корм не їдять), а далі – дрібно гранульованим комбікормом (до 1 місяця). Комбікорм доцільно згодовувати тільки сухим.
З місячного віку каченят слід поступово переводити на мішанку. Якщо мішанку перезволожити, вона стане для каченят згубною, забиваючи стравохід.
Ряска для молодняка дуже корисна, вона зміцнює у малюків імунітет. За можливості раджу ряску давати каченятам з перших днів.

Окремо хочу сказати про гнізда для качок. Сама я припинила робити їх. Помітивши, де качка у пташнику вибрала місце й почала нести яйця, кладу туди побільше сухої соломи або сіно-стільки, щоб качка змогла добре вкрити яйця. Мускусні качки глибоко, до 8-10 см. заривають кладку яєць у солому.
Квочка самостійно робить заглиблення у гірці соломи. Накопичивши 14-16 яєць, вкриває гніздо пухом і сідає висиджувати каченят. До кладки можна підкласти додаткові яйця, звичайно ж, якщо квочка погодиться їх прийняти. Яйця краще підкладати по 1-2 штуки протягом декількох днів, допоки гніздо не буде вкрите пухом.
Зазвичай, мускусні качки не допускають будь-якого втручання людини у процес насиджування.



6 коммент.:

Наталія

Цілком згодна з Вами щодо того що неслід втручатися в процес висиджування качкою малят.Я вже понад 30 років вирощую цей вид і дуже задоволена. Одна проблема-оновлення стада.

Ольга У.

Наталія, добрий день. Ви написали, що оновлення стада проблематично. Поділіться, будь ласка, досвідом, в чому проблема. Я читала, що достатньо двох умов: селезень повинен бути старше качки і пара повинна бути травневої або червневої. Потомство у такої пари має бути хороше. Яка Ваша точка зору з цього питання?
З повагою. Ольга

Unknown

Доброго дня любителі живності. Звертаюся до вас з таким питанням: моя шипунка під собою мала качині та 2 курячих яйця. Як всім відомо циплята вилупились швидше.. Я їх забрала а шипунка сіла дальше. Тепер, як тільки вилізе каченя вона його бере за шкарлупуі виносить з гнізда. Порадьте що робити на майбутьнє. Заздалегіть дякую

Ольга У.

Добрый вечер, Катерина.
Я бы поступила так: забирала у утки вылупившихся утят, помещала их в доме в коробку под лампу. Не кушать они могут дня 2. Когда все утята вылупятся, убрать от утки цыплят и через полчаса-час посадить перед ней утят. Контролировать примет ли она их.
У меня однажды был такой случай, правда, причина была иная (утка убивала вылупившихся утят). В результате утка приняла выводок, всех сразу.
Если не примет, придется утят выращивать отдельно от мамы-утки. Мускусные утки очень своенравны.
Будем надеяться, что все у Вас получится.
Всего доброго. С уважением. Ольга.

Unknown

Може хто підкажеЮ,в 2-ох місячному віці каченята почали гризти одне одному крила,доходить до того що вони гинуть.Дякую.

Ольга У.

Добрый вечер. Обычно такая проблема появляется при сильной скучености птенцов. Надо переселить утят в большее помещение ( или коробку, или вольер - Вы не написали где содержите утят). И должно быть достаточно света. В корм необходимо добавлять мясокостную муку.
Всего доброго. С уважением. Ольга.

Отправить комментарий

Буду благодарна за комментарий.
Читаю комментарии внимательно;
на вопросы отвечаю.